
Laklak
Na trasie między Ubud a Sanur udało nam się odnaleźć manufakturę, w której robią tradycyjne balijskie ciasto zwane – Laklak. Ze względu na trudny, w tych warunkach klimatycznych, proces wytwarzania obecnie nie ma zbyt wielu miejsc, gdzie można je zjeść. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tuż po przyrządzeniu . W dużym skrócie, Laklak to balijski przysmak z parzonej mąki ryżowej pieczony w specjalnych glinianych naczyniach na żywym ogniu, podawany z wiórkami kokosowymi i cukrowym sosem.
Dla zainteresowanych podaję przepis jaki udało mi się zdobyć.
Składniki ciasta laklak :
200 gramów mąki ryżowej
200 ml gorącej wody
500 ml gorącego mleka kokosowego
2 łyżki liści wody suji ( Dracaena angustifolia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100 g tartego kokos (parzony i przyprawiony solą)
Jak zrobić ciasto Laklak:
- Włóż mąkę ryżową do miski i wlej gorącą wodę stopniowo, mieszając, aż się wymiesza.
- Następnie nalewaj stopniowo mleko kokosowe, kontynuując mieszanie, aż ciasto będzie gładkie.
- Dodaj liście wody sugi, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Mieszaj, aż wszystkie składniki zostaną wymieszane.
- Podgrzej foremkę do ciastek (lub tradycyjną glinianą patelnię) i wlej ciasto z 1/2 dużej łyżki o długiej rączce.
- Przykryj i poczekaj, aż się upieką (zazwyczaj trwa to 10 minut).
Składniki na sos:
100 g brązowego cukru
100 g cukru granulowanego
250 ml wody mineralnej
Jak zrobić sos :
Włóż brązowy cukier i cukier granulowany z wodą mineralną. Rozpuść go i mieszaj, aż się zagotuje. Podnieś i przefiltruj. Zagotuj ponownie, aż zgęstnieje. Odłóż na bok.
Twoje ciasto Laklak jest teraz gotowe do podania z cudownie ciepłym, rozpuszczonym brązowym cukrem!

