Jedzenie

Laklak

Na trasie między Ubud a Sanur udało nam się odnaleźć manufakturę, w której robią tradycyjne balijskie ciasto zwane – Laklak. Ze względu na trudny, w tych warunkach klimatycznych, proces wytwarzania obecnie nie ma zbyt wielu miejsc, gdzie można je zjeść. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tuż po przyrządzeniu . W dużym skrócie, Laklak to balijski przysmak z parzonej mąki ryżowej pieczony w specjalnych glinianych naczyniach na żywym ogniu, podawany z wiórkami kokosowymi i cukrowym sosem.

Dla zainteresowanych podaję przepis jaki udało mi się zdobyć.

Składniki ciasta laklak :

200 gramów mąki ryżowej

200 ml gorącej wody

500 ml gorącego mleka kokosowego

2 łyżki liści wody suji ( Dracaena angustifolia) 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

100 g tartego kokos (parzony i przyprawiony solą)

Jak zrobić ciasto Laklak:

  1. Włóż mąkę ryżową do miski i wlej gorącą wodę stopniowo, mieszając, aż się wymiesza.
  2. Następnie nalewaj stopniowo mleko kokosowe, kontynuując mieszanie, aż ciasto będzie gładkie.
  3. Dodaj liście wody sugi, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Mieszaj, aż wszystkie składniki zostaną wymieszane.
  4. Podgrzej foremkę do ciastek (lub tradycyjną glinianą patelnię) i wlej ciasto z 1/2 dużej łyżki o długiej rączce.
  5. Przykryj i poczekaj, aż się upieką (zazwyczaj trwa to 10 minut).

Składniki na sos:

100 g brązowego cukru

100 g cukru granulowanego

250 ml wody mineralnej

Jak zrobić sos :

Włóż brązowy cukier i cukier granulowany z wodą mineralną. Rozpuść go i mieszaj, aż się zagotuje. Podnieś i przefiltruj. Zagotuj ponownie, aż zgęstnieje. Odłóż na bok.

Twoje ciasto Laklak jest teraz gotowe do podania z cudownie ciepłym, rozpuszczonym brązowym cukrem!

Pycha!